dr. Benjamin Kralj
dr. Benjamin Kralj

Direktor Instituta 49 dr. Benjamin Kralj se je rodil leta 1981 v Ljubljani. Diplomiral je leta 2008 na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in si pridobil strokovni naziv profesor kemije in fizike. V diplomskem delu “Preverjanje znanja iz kemije s spletno aplikacijo” je predstavil lasten spletni sistem za preverjanje znanja, kasneje poimenovan Tiktaktest. Za diplomsko delo je prejel Prešernovo nagrado Pedagoške fakultete.

Isto leto se je vpisal na podiplosmki študij kemijskega izobraževanja na Naravoslovnotehniško fakulteto v Ljubljani. Leta 2009 je bil na razpisu Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) izbran za mladega raziskovalca, septembra 2011 pa na Pedagoški fakulteti v Ljubljeni izvoljen v naziv asistent na področju kemijskega izobraževanja.

Leta 2013 je uspešno kandidral in v okviru Fulbright štipendije odšel na 9-mesečno raziskovalno delo na Texas A&M University v Združene države Amerike.

Februarja 2015 je uspešno branil doktorsko disertacijo “Učenje naravoslovja in vrednotenje znanja z uporabo spletnega sistema” ter si pridobil znanstveni naslov doktor znanosti. V času študija in raziskovalnega dela je bil njegov mentor prof. dr. Saša A. Glažar.

Po končanem študiju nadalje raziskuje vplive spletnih sistemov na učne dosežke ter možnosti uporabe informacijske tehnologije v izobraževalnih procesih.